Kategorie

Producenci

Kontakt

» » Kłącze tataraku Tatarak 50 g
Kłącze tataraku Tatarak 50 g

Kłącze tataraku Tatarak 50 g

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 18,50 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Przesyłka pocztowa priorytetowa - 18,50 zł
Kurier - 18,50 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Cena: 4,50 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Kłącze tataraku Tatarak 50 g


Właściwości kłącza tataraku:
  • żołądkowe,
  • rozkurczowe,
  • wzmacniające, uspokajające
 
Wiadomości ogólne 
 
Roślina ta występuje w Europie, w Środkowej i Wschodniej Azji, a także w Ameryce Północnej. Tatarak jest byliną, rośnie nad brzegami jezior i stawów, a także nad brzegami wolno płynących rzek. 
 
 
Można spotkać go jeszcze pod nazwami: szuwar, tatarak pospolity, kalmus, tatarskie ziele, lepich, łącz, łobzie, bluszcz, ajer, tatarczuch. 
 

DZIAŁANIE: 
 
Związki czynne zawarte w kłączach tataraku pobudzają aktywność przewodu pokarmowego, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, przyspieszają trawienie, a także przyswajanie pokarmów. Powodują zwiększenie produkcji mukopolisacharydów - substancji, z których tworzy się w żołąd­ku warstwa ochronna śluzu, zabezpieczająca przed samostrawieniem. 
 
 
Z kolei olejki eteryczne i substancje gorzkie z kłączy tataraku zwiększają produkcję żółci przez wątrobę, a również zwiększają wytwarzanie moczu przez nerki. W stanach wzmożonego napięcia i skurczu mięśni jelit i dróg żółciowych - rozluźniają mięśnie oraz przywracają prawidło­we czynności skurczowej jelit i dróg żółciowych. Znoszą przykre objawy bólów i kolek, jakie towarzyszą takim stanom. 
 
 
Ponadto tatarak zawiera substancje bakteriobójcze, co jest korzystne w przypad­kach nadmiernej fermentacji w jelitach. 
 
 
Występująca w Polsce odmiana tataraku wykazuje słabe działanie uspokajające, w przeciwieństwie do tataraku rosnącego w Indiach i w Kanadzie, który może być używany jako środek nasenny. 
 
 
Tatarak może być również użyteczny w leczeniu stanów zapalnych dziąseł, bólów zębów, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, a także w leczeniu choroby wrzodowej. Kłącze tataraku bywa używane do żucia przy bólach zębów. 
 
Odwary z tataraku należy używać w przypadkach łupieżu do wcierania w skórę głowy. 
 
 
Olejek tatarakowy może być używany do wcierań przeciwbólowych w przypadkach bólów stawów, gośćcu oraz nerwobólach. 
 
 
 
Przepisy stosowania 
 
 
NAPAR

Napar z kłączy robimy zalewając szklanką wrzątku 1/2 łyżki kłączy tataraku. Całość parzymy przez 5-10 minut. Po przecedzeniu pijemy 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie. 
 
 
 
SPROSZKOWANE KŁĄCZA
 
 Sproszkowane kłącza tataraku można spożywać pół godziny przed jedzeniem jako lek poprawiający trawienie i znoszący wzdęcia. Stosujemy 1 płaską łyżeczkę proszku 2-3 razy dziennie popijając wodą. W większych 
dawkach, np. 1 łyżka proszku, tatarak może być użyty jako lek uspokaja­jący. 
 
 
 
ODWAR
 
 W celu pielęgnacji włosów należy 2 łyżki suszonych kłączy zalać 2 szklankami wody i gotować od 3 do 5 minut. Po przecedzeniu myjemy włosy odwarem w przypadkach łupieżu, łojotoku oraz nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów. Odwar taki może być także stosowany do płukania ust i gardła w stanach zapalnych i anginach. 
 
 
 
NALEWKA
 
 Nalewkę przyrządzamy ze 100 g rozdrobnionych kłączy. Zalewamy ją 0,5 litrem 70-procentowego alkoholu, a następnie odstawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na 10-14 dni. Po przecedzeniu pijemy po 20-40 kropli na kieliszek wody przed posiłkiem dla poprawy łaknienia. Możemy także stosować nalewkę po jedzeniu dla poprawienia funkcji trawienia. Nalewkę można dodawać do wody i stosować do płukania ust i gardła. Nalewki z tataraku można też zakupić gdyż są przygotowywane przez przemysł zielarski. 
 
 
 
KĄPIELE
 
Kąpiele tatarakowe robi się w następujący sposób: 200-300 g kłączy tataraku po rozdrobnieniu zalać 2 litrami zimnej wody i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować przez 2-3 minuty, a po przecedzeniu wlać do 1/2 wanny wody. Tego rodzaju kąpiele są najkorzystniejsze rano, działają bowiem pobudzają­co i wzmacniająco. 
 
 
Zbiór i konserwacja 
 
Kłącza tataraku wydobywa się wiosną lub jesienią. Po umyciu i okorowa­niu można je suszyć w suszarniach w temperaturze nie wyższej niż 35°C. Po wysuszeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach i chronić przed światłem. 
 
 
Substancje lecznicze 
 
Kłącza tataraku zawierają olejek eteryczny, którego głównym składni­kiem są związki seskwiterpenowe. Ponadto w tataraku występują związki gorzkie, aminy, garbniki, węglowodany, kwasy organiczne i sole mine­ralne. 
 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl