Kategorie

Producenci

Kontakt

» » Właściwości odżywcze spiruliny

Właściwości odżywcze spiruliny

Data dodania: 06-03-2015

 

Spirulina – niebieskozielona mikroalga


Spirulina ma właściwości odżywcze i tonizujące, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu działa oczyszczająco. Jej składniki są lekko strawne i łatwo przyswajalne, dlatego preferują ją osoby słabe, mające problem z wchłanianiem. Dzieje się tak ponieważ białko spiruliny występuje w formie biliprotein wstępnie przetrawione przez samą algę. Większa ilość węglowodanów została rozłożona na ramnozę, pozostałą za częsć stanowi glikogen. Te formy białek występujące w spirulinie dobrze służą cierpiącym na  dolegliwości będące następstwem spożywania nadmiernej ilości białka zwierzęcego. Powszechnie wiadomo, że białko zwierzęce, jak również żywność rafinowana jest przyczyną nadwagi, cukrzycy, nowotworów, artretyzmu. Oprócz białka spirulina bogata jest w beta – karoten, chlorofil, kwas GLA i wiele innych składników odżywczych .

 

Przyjmowanie zaledwie 10 – 15 gram białka w postaci mikroalg dziennie może zaspokoić zapotrzebowanie na białko, co tym samym warunkuje zmniejszeniem spożycia białka zwierzęcego. Przyjmując taki sposób odżywiania można skutecznie wspomóc wątrobę - obciążoną złą dietą, alkoholizmem, innymi używkami, które niszczą niezbędne dla organizmu składniki. Chroni również nerki przed uszkodzeniami, na skutek przyjmowania silnych leków .

 

 

Właściwości spiruliny

 

  • bardzo odżywcza dla ciała
  • oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki 
  • hamuje rozrost grzybów, drożdży i bakterii
  • buduje i poprawia jakość krwi
  • zwiększa wydolność umysłową 
  • regeneruje komórki  centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12), 
  • posiada łatwo przyswajalne żelazo, 
  • zmniejsza ujemne skutki radioterapii i chemioterapii, 
  • obniżana poziom złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów, 

 

Podsumowując Spirulina to bardzo silny antyoksydant

 

Zawiera:

  • 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
  • 2300% więcej żelaza niż szpinak,
  • 375% więcej białka niż tofu,
  • 300 %więcej wapnia niż mleko,

 

3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.

Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę "cyanobacterii”.

Korzyści  odniesiemy stosując ją przy : anemii, nieżycie żołądka, zapaleniu wątroby, cukrzycy, otyłości, niedożywienia, chronicznych wyprysków skórnych .

Należy nadmienić również o profilaktycznym działaniu spiruliny, dzięki niebieskiemu pigmentowi fikocyjaninę hamuje rozwój kolonii raka .

Niebiesko-zielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę "cyanobacterii”.

 

UWAGA: Na rynku polskim większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska a jakość wątpliwa.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl